03 februari 2008

Detta med jämställdhet

Läste på en blogg förut, där det stod att det var för mycket tjat om jämställdhet hit och dit. Tjejer, de skulle minsann ta för sig på samma sätt som killar. Bloggen var självklart skriven av en kille.

Men tjejer har inte samma förutsättningar som killar, eftersom att alla envisas med att uppfostra sina barn på helt olika villkor beroende på könet. Föräldrar köper bara rosa och gulliga saker till sina döttrar, och låtsasvapen och bilar till sina söner. Inte konstigt att det blir så olika. En liten tjej som ramlar omkull ska man dalta med och ge ett litet plåster, gärna med en prinsessa på. Ramlar en liten kille omkull så tittar de till en extra gång så att barnet fortfarande lever, men annars bryr man sig inte nämnvärt.


Kolla bara på en så enkel sak som IKEAs barnavdelning. Där tittar man in i första rumsexemplet. Allt är rosa, rött och mysigt. Nästa rumsexempel är blått och grönt och det ligger gosedjur i form av drakar på sängen. Varför skapa rum som är så himla olika, och sen klaga på att tjejerna inte tar för sig tillräckligt.

Tjejer kommer inte ta för sig tillräckligt så länge vi lär dem att de bara ska stå där bakom sin låtsasspis och servera pojkarna på dagiset. Tjejer kommer inte ta för sig tillräckligt så länge vi lär dem att leksaksdammsugare - det är grejer det.

Självklart ska det inte bli så att killarna bara lagar mat och ska göra allt typiskt "killigt" också. Jag är absolut för att tjejer lär sig byta däck, tapetsera eller vad det nu kan vara. Varför ska allt vara så himla uppdelat för?

Tjejer ska få leka krig om de vill det, och killar ska få leka med dockor. Men nej, gud nej, på min systersons dagis har de sagt åt honom att "Nej nej, dockor är för flickor!" Jag blev så arg att jag höll på att få slag. Om min systerson vill leka med dockor, så ska han få leka med dockor. Svårare än så är det inte.

Inga kommentarer: